Περιβαλλοντικ Πργραμμα (2014-2015):

Διαχεριση Απορριμμτων

 

Υπεθυνη προγρμματος: Γιαννολα Βγλα, μαθηματικς

Συμμετχουσες καθηγτριες: Αναστασα Λυγι, Ευγενα Μαντζουρνη


Κατ το σχολικ τος 2014 -2015, στα πλασια των προγραμμτων Περιβαλλοντικς  Εκπαδευσης που προαιρετικ  υλοποιονται  στη Δευτεροβθμια Εκπαδευση, οι  μαθητς της Α τξης  Γυμνασου του Μουσικο Σχολεου Τρπολης, πραγματοποησαν   πργραμμα  με θμα τη Διαχεριση Απορριμμτων.
Οι μαθητς σε συνεργασα με τους υπεθυνους καθηγητς επιλξαμε το θμα της διαχερισης των απορριμμτων για την περιβαλλοντικ μας  εκπαδευση διτι  θεωρομε τι:

  • τα απορρμματα αποτελον να απ τα σημαντικτερα και κρσιμα προβλματα του πλαντη
  • οι μαθητς χουν μεση σχση με το πρβλημα και ενδιαφρονται για την αντιμετπισ του
  • υπρχει ενεργ σνδεση του προβλματος με στσεις και πρτυπα.

Οι σκοπο του προγρμματος που πραγματοποισαμε ταν:

  • να ευαισθητοποιηθον οι μαθητς απναντι στη συνεχ υποβθμιση του φυσικο περιβλλοντος
  • να γνουν ενεργο πολτες, συμμετχοντας σε διφορες δρσεις για την επλυση κοινωνικν και περιβαλλοντικν προβλημτων.

Ως στχους του προγρμματος εχαμε θσει, οι συμμετχοντες στην περιβαλλοντικ ομδα

  • να κατανοσουν τι τα σκουπδια χουν κστος οικονομικ και περιβαλλοντικ
  • να γνωρσουν σγχρονους τρπους διαχερισης απορριμμτων
  • να διαχωρζουν και να πετον ,τι απ τα σκουπδια ανακυκλνεται στους ειδικος κδους του Δμου ( του σχολεου)
  • να γνουν ενεργο φορες της ιδας της ανακκλωσης στη σχολικ κοιντητα αλλ και στο οικογενειακ και κοινωνικ περιβλλον

Στα πλασια του προγρμματος, κατ τη διρκεια της χρονις,  οι μαθητς επισκφτηκαν το δμο Τρπολης που ο υπεθυνος Αντιδμαρχος του τομα καθαριτητας κριος Ττσης τους μλησε δνοντας μφαση στη σημαντικτητα της διαλογς των απορριμμτων στην πηγ δηλαδ στο σπτι μας και την ανλογη επεξεργασα του κθε εδους απορριμμτων. Επισκφτηκαν επσης τον Ορειβατικ Σλλογο και το Σλλογο Αρκδων Ορειβατν και Οικολγων που ο κριος Στφανος Γκουτζιολης και η κυρα Βασιλικ  Καλαμοτσου αντστοιχα ενπνευσαν στα  παιδι τον ενθουσιασμ του σεβασμο που οφελουμε στο περιβλλον και μπορομε να επιτχουμε  με τη ελαχιστοποηση των παραγμενων  απορριμμτων και την καλτερη διαχερισ τους. Επισκφτηκαν επσης την «Αρκαδικ Εναλλακτικ Α.Ε.» που ενημερθηκαν για τα πλεονεκτματα της Διαλογς στην Πηγ των Ανακυκλσιμων Υλικν και τις ανλογες δραστηριτητες που αναπτσσονται στην πλη μας.
Εμες οι μαθητς που συμμετεχαμε στο παραπνω πργραμμα εκτιμομε τι πετχαμε σε σημαντικ βαθμ τους στχους του προγρμματς μας και αποφασσαμε να το συνεχσουμε και την επμενη Σχολικ Χρονι, καθτι συνειδητοποισαμε τι χουμε ηθικ υποχρωση αφενς ο κθε νας απ εμς να εναι προσεκτικς και ευασθητος απναντι στη παραγωγ και τη διαχεριση των απορριμμτων και αφετρου να κνουμε την προσπθει μας στε να ενημερωθον και να ευαισθητοποιηθον σο γνεται περισστεροι συννθρωπο μας απ το σχολικ, το οικογενειακ και ευρτερο κοινωνικ περιβλλον.

Οι περισστεροι απ εμς πιστεουν, τι απ τη στιγμ που θα βγλουμε τα σκουπδια απ το σπτι μας γλιτσαμε απ αυτ.
μως δεν εναι καθλου τσι! 
Τα σκουπδια μας εναι τσα πολλ, που οι σκουπιδτοποι μετ απ μερικ χρνια γεμζουν και μετ λλοι χροι πρπει να βρεθον για να θψουμε τα σκουπδια μας. Κανες μως δεν θλει τα σκουπδια στην περιοχ του. Αλλ ακμα και αν τελικ βρεθον οι χροι αυτο, χρειζονται αρκετ δισεκατομμρια στε να γνουν τα απαρατητα ργα, στε εκτς απ την αναπφευκτη ρπανση του εδφους που προκαλον τα σκουπδια μας, να μην μολνουν επιπλον τα υπγεια και τα επιφανειακ νερ. Χρειζονται επσης αρκετ δισεκατομμρια ετησως, για τη συλλογ και τη μεταφορ των σκουπιδιν καθς και για τη λειτουργα των σκουπιδτοπων. λα αυτ ββαια τα πληρνουμε εμες, στο Δμο μας. Για τους λγους αυτος, πως σ λες τις χρες, τσι και στην Ελλδα, προσπαθομε να μεισουμε τον γκο των σκουπιδιν μας και να ξαναχρησιμοποισουμε, να ανακυκλσουμε δηλαδ, οτιδποτε μπορομε.


 

Παρουσιση του προγρμματος σε Powerpoint, πως την επιμελθηκαν οι μαθητς Ανδρας Μπιρμπλης και Παναγιτης Σριος