ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

 
 

 

 

 
 
 

 

Ακούγοντας το soundtrack της ζωής μας

 
Η μουσική για όλους τους ανθρώπους είναι ωφέλιμη να την ασκούν, για τους Αρκάδες όμως είναι και αναγκαίο. [...] Γιατί μόνο στους Αρκάδες πρώτα τα παιδιά από τη νηπιακή τους ηλικία συνηθίζουν να τραγουδούν σύμφωνα με τους μουσικούς ρυθμούς τους ύμνους και τους παιάνες, με τους οποίους ο καθένας σύμφωνα με τα πατροπαράδοτα τους τοπικούς ήρωες και τους θεούς υμνεί· μετά από αυτά με μεγάλη άμιλλα παίρνουν μέρος σε κυκλικό χορό κάθε χρόνο με τη συνοδεία των αυλητών του Διονύσου στα θέατρα [...] Και από τα άλλα μαθήματα δε θεωρούν καθόλου ντροπή να παραδεχτούν κάτι ότι δε γνωρίζουν, αλλά το τραγούδι ούτε μπορούν να το αρνηθούν επειδή υποχρεωτικά όλοι το μαθαίνουν, ούτε, εάν το παραδεχτούν, μπορούν να απαλλαγούν από αυτό επειδή αυτό θεωρείται ντροπή στην κοινωνία τους. [...] Αυτά μου φαίνεται ότι τα θέσπισαν οι παλιοί όχι για να καλλιεργήσουν τη φιληδονία και την επίδειξη πλούτου, αλλά παρατηρώντας το μόχθο του καθενός και με λίγα λόγια το επίπονο και σκληρό της ζωής τους, και βλέποντας την
αυστηρότητα των ηθών, η οποία έρχεται ως συνέπεια εξαιτίας του ψύχους και της τραχύτητας του τόπου στον οποίο ζουν που υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος σε αυτούς τους τόπους.

(Πολύβιος, Ἱστορίαι 4.20.4-21.1)

 

 Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας, όπου παρουσιάζουμε το μαγικό κόσμο των ήχων που μας περιβάλλει. Θα σας δείξουμε τον τόπο μας, την Τρίπολη, την Αρκαδία και το σχολείο μας, χρησιμοποιώντας τα αυτιά σας και μεταφέροντάς σας ηχητικές εικόνες. Μέσα από τις σελίδες μας θα καταδείξουμε πόσο σημαντική είναι η αίσθηση της ακοής, ιδιαίτερα στην καθημερινή μας επικοινωνία με τους άλλους, και πόσο παραμελημένη παραμένει στη σύγχρονη «εποχή των εικόνων». Ανοίξετε λοιπόν τα αυτιά σας, κλείστε τα μάτια σας, ονειρευτείτε και «δείτε» τον κόσμο με άλλο αυτί!

 

 * Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη φύση και την εξέλιξη της εργασίας μας μπορείτε να βρείτε εδώ.